Over mij

overmij

In 1971 ben ik geboren, inmiddels 42 jaar geleden. Als jongste van vijf kinderen groeide ik op in een klein dorpje aan de Maas, in het diepe zuiden van Nederland.

Na een vrij rimpelloze jeugd volgde ik een studie aan de kunstacademie in Enschede, de stad waarin ik me na mijn afstuderen vestigde als freelance illustrator Het zou mijn woonplaats blijven tot 2012. In dat jaar kreeg mijn man een baan aangeboden in Boulder, Colorado. Een jaartje tussen de Amerikanen wonen? Dat leek ons wel wat. Afgelopen september hebben we onze koffers gepakt, gezorgd voor iemand die de katten een jaar lang te eten wilde geven, en zijn we op het vliegtuig gestapt om het vlakke Nederland te verruilen voor de bergen van Colorado.

Mijn allereerste motorrij-ervaring was ergens begin jaren 1980. Ik was op bezoek bij mijn oudste broer in Eindhoven, waar hij studeerde, en op zijn 350 cc Honda gingen we een eindje rijden in de schemering van een warme zomerdag. Mijn armen had ik stevig om Frans zijn middel geslagen en het enige dat ik verder hoefde te doen was om me heen kijken en genieten. Toen ik omhoog keek, zag ik boven ons hoe een eend een stukje met ons mee vloog, precies net zo snel als wij. Ik vond het heel bijzonder.

Pas heel veel later, bijna twintig jaar ongeveer, zat ik voor de tweede keer achter op een motor. Dit maal bij een vriend, op een Kawasaki Vulcan. En dit keer keek ik niet omhoog maar naar beneden, naar de snelweg naar Utrecht om precies te zijn, en ik zag hoe het asfalt met 130 kilometer per uur onder mijn schoenen doorschoot. Het duurde even voordat ik daaraan gewend was. Maar de rit was geweldig, het weer was prachtig en warm en vanaf dat moment wist ik; dit wil ik ook! In 2003 heb ik mijn motorrijbewijs gehaald, en sindsdien heb ik een heleboel geleerd, onder andere dat het niet altijd mooi weer en warm is als je een ritje op de motor gaat maken.

Mijn eerste eigen motor was een Honda CB 400N, een ouwetje uit 1979, maar een prima beginnersmotor. Daarmee heb ik mijn eerste motorclub-kampeertripjes naar Luxemburg gemaakt.

Mijn tweede motor was de wat stoerdere BMW F650 ST, een 650 cc ééncilinder. Een paar jaar later is daar een modderbrommer aan toegevoegd; een Yamaha XT 350. Deze beide motoren zijn vóór ons vertrek uit Nederland helaas naar een nieuw baasje gegaan, maar inmiddels heb ik in Amerika weer een XT 350 gevonden, en op deze motor hoop ik de Oregon Trail te kunnen volbrengen.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Je kunt me hier een mailtje sturen.